Weefsel aanvragen

Cornea aanvragen Nederland

Er is in Nederland een wachtlijst voor donorcornea’s. Voor het aanvragen van weefsel kunt u zich wenden tot de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS). De NTS bepaalt op basis van vaste criteria aan welke patiënt een beschikbare cornea wordt toegewezen. ETB-BISLIFE ontvangt bericht van de NTS naar welk ziekenhuis de cornea verstuurd moet worden.

Cornea aanvragen Internationaal

Voor buitenlandse patiënten kunt u zich rechtstreeks tot ons wenden. Voor het aanvragen van weefsel dient u uw patiënt op onze wachtlijst te registreren. Zodra wij uw registratie ontvangen, gaan wij binnen ons netwerk van binnen- en buitenlandse corneabanken zoeken naar een geschikte donorcornea .

In het geval van getypeerde corneas, wordt de patiënt opgenomen in de centrale matching procedure voor Nederlandse donor cornea’s.

Fax of e-mail
U kunt uw registratie per fax of e-mail doorgeven. Download het Cornea Recipient Information Form en stuur het ingevuld per fax of mail aan ons retour.

Met vragen over onze transplantaten en het aanvragen hiervan kunt u gedurende kantoortijden contact met ons opnemen.

Sclera aanvragen

Na het afprepareren van de cornea, wordt de oogbol aan de binnenkant geheel schoongemaakt van weefsel, zoals iris, glasvocht en retina. Zo ontstaat een “kale” bulbus holte, totaal bestaand uit sclera. De hele sclera kan gebruikt worden als prothesedeel na enucleaties bij oogtumoren. Kwadranten en segmenten van de sclera kunnen worden toegepast bij glaucoomoperaties.

U kunt een hele sclera, kwadranten of segmenten aanvragen. Deze worden geleverd in een oplossing van 70% alcohol.

Voor het aanvragen van sclera gaat u naar:

Amnion aanvragen

Het amnion wordt verkregen bij een keizersnede met toestemming van de zwangere moeder; het amnionmembraan is gevriesdroogd, maar kan eventueel ook bevroren of vacuüm geprepareerd worden. Amnionmembraan vormt een goede bovenlaag en bescherming voor herstel van de buitenste epitheellaag van de cornea.

Kleine stukjes van dit amnion voor “transplantatie” worden toegepast bij niet genezende ulcera, die onder andere voorkomen na virusontstekingen (bijv. Herpes Zoster, Herpes Simplex), en andere omstandigheden, waarbij grotere epitheelwonden aanwezig zijn. Ook wordt amnion toegepast na chemische letsels in het oog waarbij de stamcellen, die voor genezing van het oppervlak moeten zorgen, zwaar beschadigd kunnen zijn.

Voor het aanvragen van amnion gaat u naar:

Levering van cornea

Transport van de cornea van de Cornea Bank naar het transplantatiecentrum vindt plaats op de dag voor de geplande operatie. Om er zeker van te zijn dat de bestelling op tijd en in goede conditie afgeleverd wordt, werken wij met een eigen ‘door-to-door’ koeriersdienst. Of de bestelling kan afgehaald worden bij het vliegveld dichtbij uw ziekenhuis.

De doorlooptijd vanaf de acceptatie van een cornea tot het transport bedraagt drie dagen, omdat de cornea eerst klaargemaakt moet worden voor het transport. Spoedleveringen zijn alleen mogelijk als de cornea in kwestie al gereed is voor transport.

Levering van sclera en amnion

Sclera en amnion zijn in principe op voorraad. Bestelde weefsels worden per koerier afgeleverd.

Spoedbestelling

Indien spoed gevraagd is, neemt u dan telefonisch contact op met ons.
Tel: +31 (0) 71 408 3971

Tijdens werkdagen kan weefsel geleverd worden binnen 12 tot 24 uur.

Prijsinformatie

Naast de kosten van het weefsel zal ETB-BISLIFE de transportkosten apart in rekening brengen. Het op de wachtlijst plaatsen en het zoeken naar een geschikt transplantaat is kosteloos. U ontvangt onze rekening nadat wij een passend transplantaat voor u hebben gevonden en verzonden.

Voor meer prijsinformatie kunt u contact opnemen met ETB-BISLIFE.