Opslag botweefsel

Uitgenomen bot- en peesweefsel wordt bewaard onder geconditioneerde omstandigheden. Hiervoor is in de moderne faciliteiten op het Leidse Bio Science Park een speciaal vriezerpark ingericht, waarbij 24/7 toezicht plaatsvindt.

  • Het weefsel wordt direct na de explantatie geplaatst in het "quarantaine" deel van het opslagpark geplaatst, waar het bewaard blijft tot het donordossier compleet en beoordeeld is.
  • Nadat het gedoneerde weefsel veilig is verklaard worden de explantaten in het “vrijgegeven” deel opgeslagen.
  • Een deel van het vrijgegeven botweefsel wordt in onze Bewerkingsfaciliteit te Nijmegen bewerkt tot gebruiksklare botchips. De weefsels van postmortale donoren worden verzonden naar buitenlandse processoren, waar ze voor ons worden bereid tot geschikte transplantaten.
  • In dit bewerkingsproces worden de weefsels gereinigd, waarbij eventueel aanwezige ziektekiemen worden verwijderd en wordt elk weefsel op maat gezaagd, vermalen of gesneden en verpakt, zodat elk transplantaat uiteindelijk geschikt is voor toepassing door de behandelaar.
  • Na het processen wordt het weefsel in de voorraadafdeling geplaatst, waar het wacht tot het moment dat een orthopeed erom verzoekt.
  • Het weefsel wordt op droogijs verpakt en door geselecteerde transporteurs naar het behandelcentrum gebracht. Bij ‘spoedbestellingen‘ kan dit vaak nog dezelfde dag.

Bewaren autoloog schedelbot

ETB-BISLIFE bewaart ook schedelbot (botlap) ten behoeve van autoloog gebruik. Hierbij wordt samengewerkt met een groot deel van de neurochirurgische centra in Nederland. Dit gebeurt ten behoeve van patiënten die decompressieve cranioectomie ondergaan en waarbij het schedelbot niet in dezelfde operatie wordt teruggeplaatst. Wij bewaren het schedelbot onder gecontroleerde omstandigheden en leveren het botweefsel terug, wanneer het ziekenhuis daartoe een aanvraag heeft gedaan.

Voor het aanmelden van een autologe botlap of het retour vragen van een botlap kunnen onderstaande formulieren gebruikt worden.

Voor meer informatie over het in bewaring nemen van autoloog schedelbot, stuur een mail naar: processing@etb-bislife.org