Opslag botweefsel

Gedoneerd bot- en peesweefsel wordt bewaard onder gecontroleerde condities. Hiervoor is in het Leidse Bio Science Park een moderne vriezerfaciliteit ingericht, waarvan het functioneren dag en nacht bewaakt wordt.

Gedoneerd botweefsel wordt direct na het uitnemen geplaatst in het "quarantaine" deel van het opslagruimte, waar het bewaard blijft tot het donordossier compleet en beoordeeld is.

Nadat het gedoneerde weefsel veilig is verklaard wordt het voor transplantatie geschikte weefsel overgeplaatst naar het deel van de opslagruimte waar het “vrijgegeven” weefsel wordt opgeslagen.

Een deel van het gedoneerde botweefsel wordt in onze faciliteit te Nijmegen bewerkt tot gebruiksklare botchips.

De bot- en peesweefsels van postmortale donoren worden verzonden naar speciale faciliteiten, waar ze voor ETB-BISLIFE worden bereid tot geschikte transplantaten.

In dit bewerkingsproces worden de weefsels gereinigd, waarbij eventueel aanwezige ziektekiemen worden verwijderd en wordt weefsel op maat gezaagd, vermalen of gesneden en verpakt, zodat zoveel mogelijk geschikte donorweefsels worden verkregen die gebruikt kunnen worden bij andere patiënten.

Na het bewerken komen deze weefsels weer terug in de voorraad van ETB-BISLIFE, totdat het op bestelling geleverd kan worden aan een ziekenhuis voor een orthopeed die het wil gebruiken.

Bevroren weefsel wordt met droogijs in speciale polystyreendozen verpakt en door geselecteerde transporteurs bij het ziekenhuis afgeleverd. Bij ‘spoedbestellingen‘ kan dit vaak nog dezelfde dag. Gevriesdroogd weefsel kan als postpakket naar een ziekenhuis worden verzonden.

Opslag botweefsel in het ziekenhuis

ETB-BISLIFE bewaart gedoneerd botweefsel en peesweefsel voor transplantatie bij minus 80 °C, en beveelt gebruikers (ziekenhuizen) aan om botweefsel tussen minus 40 °C en minus 80 °C te bewaren. Bij dat temperatuurbereik garanderen wij de kwaliteit en veiligheid van het weefsel.

In het kader van duurzaamheid wordt veelvoudig de vraag gesteld: Is het mogelijk de temperatuur van een ultralow vriezer te verhogen naar -70 ?