Uitgenomen bot- en peesweefsel wordt bewaard onder geconditioneerde omstandigheden. Hiervoor is in de moderne faciliteiten van de Bone Bank op het Leidse Bio Science Park een speciaal vriezerpark ingericht, waarbij 24/7 toezicht plaatsvindt.
- Het weefsel wordt direct na de explantatie geplaatst in het "quarantaine" deel van het opslagpark geplaatst, waar het bewaard blijft tot het donordossier compleet en beoordeeld is.
- Nadat het gedoneerde weefsel veilig is verklaard worden de explantaten in het “vrijgegeven” deel opgeslagen.
- Een deel van het vrijgegeven botweefsel wordt door de Botbank zelf in haar Bewerkingsfaciliteit te Nijmegen bewerkt tot gebruiksklare botchips. De weefsels van postmortale donoren worden verzonden naar buitenlandse processoren, waar ze voor ETB-BISLIFE worden bereid tot geschikte transplantaten.
- In dit bewerkingsproces worden de weefsels gereinigd, waarbij eventueel aanwezige ziektekiemen worden verwijderd en wordt elk weefsel op maat gezaagd, vermalen of gesneden en verpakt, zodat elk transplantaat uiteindelijk geschikt is voor toepassing door de behandelaar.
- Na het processen wordt het weefsel in de voorraadafdeling geplaatst, waar het wacht tot het moment dat een orthopeed erom verzoekt.
- Het weefsel wordt op droogijs verpakt en door geselecteerde transporteurs naar het behandelcentrum gebracht. Bij ‘spoedbestellingen‘ kan dit vaak nog dezelfde dag.