ETB-BISLIFE bewerkt en bewaart humane allogene donorhuid. Artsen kunnen weefsel aanvragen voor de behandeling van patiƫnten met chronische wonden en brandwonden.
Huid

Assortiment
Donorhuid wordt gebruikt voor de behandeling van brandwonden en chronische wonden. Donorhuid fungeert als "biologisch verband", het is een tijdelijke bedekking totdat de wond genezen is. Het beschermt tegen uitdroging, infectie en werkt ter verlichting van pijn.
Weefsel aanvragen
De benodigde hoeveelheid donorhuid is afhankelijk van de lengte en het gewicht van de patiënt, de immunologische karakteristieken van de patiënt, de mate van de wond en de gebruikte behandelmethode.
Behandelmethoden
ETB-BISLIFE investeert in de ontwikkeling van type huidweefsel dat is afgestemd op bestaande en in ontwikkeling zijnde behandelmethoden. De behandelmethode en het type wond bepalen welk type huidweefsel (plain / meshed) het meest geschikt is.
Onderzoek
Vanaf 1980 is onderzoek verricht naar de effecten van hoge concentraties glycerol op onder andere de morfologie van de donorhuid en de inactivatie van micro-organismen (bacteriën en virussen). Daarnaast is de klinische werkzaamheid onderzocht.
Donorselectiecriteria
Het risico op overdracht van infectieziekten of maligniteiten op de patiënt als gevolg van de behandeling met donorhuid wordt zoveel mogelijk verminderd door de medische geschiedenis van de donor te screenen en het bloed van de donor te testen op een aantal overdraagbare ziektes.
Geschiedenis
De Afdeling Huid is opgericht in 1976 als de Nationale Huidbank van de Nederlandse Brandwonden Stichting. Bij de behandeling van zware brandwonden bleek humane allogene huid van groot belang.