Botdonatie

Botdonatie is mogelijk bij leven of na overlijden. Alleen als hiervoor toestemming is gegeven kan botdonatie plaatsvinden. Met een donatie wordt bijgedragen aan de kwaliteit van leven van meerdere ontvangers.

Donatie bij leven

Bij patiënten die een heupprothese krijgen wordt tijdens de operatie de heupkop verwijderd die gedoneerd kan worden. Ook het donoren van kraakbeen door patiënten na een chirurgische correctie van de borstkas is mogelijk.

Donatie na overlijden

Bij een overledene wordt altijd nagegaan of de donatiekeuze geregistreerd staat in het Donorregister. Als er toestemming is voor postmortale weefseldonatie wordt er binnen 24 uur door een specialistisch explantatieteam van Stichting WUON (Weefsel Uitname Organisatie Nederland) het bot-en peesweefsel in een operatiekamer uitgenomen.

Waar donorbot voor wordt gebruikt

Gedoneerd botweefsel wordt door een chirurg gebruikt als er sprake is van een botdefect:

  • bij heupoperaties waar in sommige gevallen extra bot nodig is
  • bij het herstellen van botbreuken
  • bij een bottumor waar ziek of beschadigd bot wordt vervangen door gezond donorbot
  • bij een operatieve correctie van de wervelkolom om deze stabiel te maken
  • bij het plaatsen van een implantaat in de kaak

De chirurg kan ook gebruik maken van het eigen bot van de patiënt. In dat geval wordt botweefsel verwijderd uit de eigen bekkenkam maar is niet altijd voldoende. Gedoneerd botweefsel is een goed en veilig alternatief en kan bij elke patiënt gebruikt worden.

Tijdens het genezingsproces wordt het getransplanteerde bot langzaam vervangen door nieuw lichaamseigen bot dat de patiënt zelf vormt. Het getransplanteerde bot wordt daarbij als een 'brug' gebruikt.

Meer over weefseldonatie