Over de Cornea Bank

De Cornea Bank (CB) behandelt, selecteert en bewaart menselijk oogweefsel, gedoneerd voor transplantatiedoeleinden, volgens de laatste stand van de wetenschap.

De Cornea Bank levert oogweefsel volgens de Nederlandse en Europese wet- en regelgeving (WOD, WVKL), zo veilig mogelijk en van de beste kwaliteit voor de ontvanger. De Minister van Volksgezondheid heeft aan de Cornea Bank een vergunning verleend om haar werkzaamheden als Orgaanbank uit te oefenen.

In 1981 ontstond de Corneabank Amsterdam vanuit een project van de Corneapreservatie Onderzoeksgroep (onderdeel van Netherlands Ophthalmic Research Institute - NORI), om een opslagmethode voor menselijk oogweefsel te ontwikkelen. De Corneabank Amsterdam werd gevestigd in het IOI (Interuniversitair Oogheelkundig Instituut).

Eind 2009 is de bank verhuisd naar de Euro Skin Bank te Beverwijk, om daar samen de Euro Tissue Bank te vormen. Inmiddels is de Cornea Bank een van de afdelingen binnen ETB-BISLIFE, samen met de Heart Valve Bank, Skin Bank, Bone Bank en Tissue Procurement.

Samenwerking

 

 • European Eye Bank Association (EEBA)
  De EEBA is een non-for-profit organisatie, die gericht is op het verbeteren van de processen in de cornea banken, zodat de patiënten optimaal kunnen profiteren van het weefsel.

 • Afdeling oogheelkunde Universiteit van Maastricht
  Vanaf 2014 is een samenwerking afgesloten met de Universiteit van MAastricht op het gebied van onderzoek, in het bijzonder met Prof. Dr. Nuijts, hoogleraar hoornvliestransplantaties en regractiechirurgie.

 • Cornea Werkgroep van het NOG (Nederlands Oogheelkundig Gezelschap) 
  De samenwerkingsovereenkomst met de cornea werkgroep, regelt de relatie tussen de ETB-BISLIFE en de transplanterende oogartsen. De cornea werkgroep is de cornea afdeling van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG).

 • Gebauer
  Op het gebied van apparatuurontwikkeling bestaat een samenwerking met Gebauer.

 • Oogziekenhuis Rotterdam