Over de Bone Bank

De Bone Bank is een weefselvoorziening die bot- en peesweefsel, afkomstig van levende en postmortale donoren inneemt, bewerkt, opslaat en distribueert.

Voor het verkrijgen van de meest geschikte weefsels voor de patiënt werkt de bank nauw samen met transplantatiecentra, gespecialiseerde weefsel-processoren en andere (internationale) weefselinstellingen en –banken.

Door de werkwijze van de Bone Bank zijn de veiligheid en kwaliteit van haar processen conform de geldende Nederlandse en Europese wet- en regelgeving (WOD, WVKL) gewaarborgd. Het Ministerie van Volksgezondheid heeft de Bone Bank vergunning verleend om haar werkzaamheden als orgaanbank uit te oefenen.

BIS (Bio Implant Services) werd in 1988 opgericht. In 2010 ging BIS samen met NBF (Netherlands Bone Bank Foundation) verder als BISLIFE Foundation.
In 2017 zijn de activiteiten van Botbank Sanquin Nijmegen overgenomen. Begin 2018 is BISLIFE (Leiden) gefuseerd met Euro Tissue Bank (Beverwijk). Samen vormen zij nu ETB-BISLIFE.

Door de bewerkingsfaciliteit in Nijmegen worden heupkoppen en kraakbeen van levende donoren bewerkt tot gebruiksklare transplantaten. Ook wordt hier schedelbot voor autoloog gebruik tijdelijk in bewaring genomen.